Представители на ООН и Турция направиха пробив в преговорите за пълното

...
Представители на ООН и Турция направиха пробив в преговорите за пълното
Коментари Харесай

ООН и Турция направиха пробив в преговорите за трафика на кораби през хуманитарния коридор

Представители на Организация на обединените нации и Турция направиха пробив в договарянията за пълното използване на Черноморската зърнена самодейност. По предложение на Съвместния координационен център 10 инспекторски групи ще ревизират 40 товарни кораба, преди да изоставен Черноморските пристанища. Мярката бе утвърдена от представителите на Украйна. Руската федерация също е известена, заяви през днешния ден Правителствения пресцентър на Украйна

Разговорите не престават – тази заран турският министър на защитата Хулуси Акар е провел телефонен диалог с украинския си сътрудник Олексий Резников и с министъра на инфраструктурата Александър Кубраков, в която е отбелязал, че доставките на зърно са „ напълно филантропична активност “ и би трябвало да бъдат отделени от военните дейности, съобщи Daily Sabah.

Министрите са разискали обстановката със зърнената договорка, която обезпечи превозването на към 10 милиона тона пшеница през Босфора и Дарданелите до момента. Акар е подчертал, че устойчивостта на договорката за зърно е от значително значение и има голям принос за разрешаването на световната хранителна рецесия. Той е изразил увереност, че „ проблемите могат да бъдат решени посредством съдействие и разговор “. Акар е изтъкнал, че Черноморският кулоар е надалеч по-изпълним, бърз и сигурен.

Съвместният координационен център, включително и представителите на Русия, са одобрили прекосяването на още 4 товарни кораба през украинските пристанища.

Вчера към филантропичния кулоар се насочиха 12 кораба с 354,5 хиляди тона селскостопански артикули. Те отплаваха от морските пристанища Одеса, Черноморск и Южен за Африка, Азия и Европа. Сред тях е корабът IKARIA ANGEL с украинска пшеница за гладуващите в Етиопия. Това е седмият кораб, нает по Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации, прецизират от Пресслужбата на Украинското държавно управление.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР